SINDROMUL COLONULUI IRITABIL
O TULBURARE GASTRO-INTESTINALĂ FUNCȚIONALĂ FRECVENTĂ
CE ESTE SCI?
Sindromul colonului iritabil (SCI) este o tulburare gastro-intestinală funcțională frecventă care afectează intestinul gros. Simptomele tipice includ dureri abdominale, crampe, balonare, gaze și constipație sau diaree, iar in anumite situații, ambele.
Prevalența SCI în Suedia este raportată la ~16%, iar prevalența este similară în diferite țări, deși există diferențe substanțiale legate de stilul de viață.
SCI nu crește riscul de boli grave, cum ar fi cancerul colorectal, dar este o boală cronică cu un puternic impact negativ asupra vieții de zi cu zi pentru multe persoane afectate din întreaga lume.
SIMPTOME
Sindromul SCI provoacă, de obicei, simptome pe termen lung, cum ar fi: durerea sau disconfortul abdominal recurent asociat cu o modificare a frecvenței scaunelor și/sau o modificare a formei (diaree/constipație) scaunelor.
Alte simptome tipice sunt balonarea, distensia abdominală, flatulența și borborisme intestinale. SCI este, de asemenea, adesea asociat cu alte afecțiuni care nu țin de colon, precum dispepsia, greața și arsurile la stomac.
Simptomele pot apărea în episoade și interferează puternic cu viața de zi cu zi și cu activitatea socială. Mulți pacienți cu SCI trec prin perioade mai dificile, urmate de perioade în care simptomele se ameliorează sau chiar dispar.
Simptomele sunt, de asemenea, asociate de obicei cu consumul de alimente și defecarea.
Ar trebui să consultați întotdeauna un medic în cazul în care vă confruntați cu modificări persistente ale tranzitului intestinal sau cu alte semne sau simptome care pot indica o afecțiune mai gravă.
Citește mai mult...
Semnele și simptomele care necesită atenție imediată sunt:
- Durere persistentă (care nu se ameliorează prin eliminarea gazelor sau prin mișcări intestinale)
- Pierdere neintenționată în greutate
- Sângerare rectală
- Anemie prin deficit de fier
- Diareea pe timp de noapte
- Vărsături (inexplicabile)
Consultați întotdeauna un medic dacă aveți întrebări cu privire la simptomele dumneavoastră.
Durerea abdominală și crampele sunt simptome tipice ale sindromului SCI. De obicei, durerea este ameliorată prin scaun.
Balonarea sau senzația de balonare este, de asemenea, tipică pentru mulți pacienți cu SCI. De asemenea, balonarea este de obicei ameliorată prin scaun.
Flatulența sau gazele de exces sunt de obicei raportate ca simptom de către pacienții cu SCI. Cantitatea de gaze este, de obicei, similară cu cea a persoanelor care nu sunt afectate de SCI, dar gazele provoacă simptome la pacienții cu SCI.
Unii pacienți se confruntă cu perioade de diaree (SCI-D), în timp ce uneori alternează cu perioade de constipație (SCI-M).
Unii pacienți cu SCI au perioade de constipație (SCI-C), în timp ce alții au perioade de constipație/diaree alternantă (SCI-M).
SUBTIPURI SCI
Sindromul colonului iritabil poate fi clasificat pe baza caracteristicilor scaunului. SCI cu diaree (SCI-D), SCI cu constipație (SCI-C) și SCI cu tulburări intestinale mixte (SCI-M).
Cele mai frecvente tulburări intestinale se bazează pe forma scaunelor din zilele cu cel puțin o mișcare intestinală anormală.
Pacienții cu SCI trec frecvent de la un subtip la altul, și au fost sugerate și alte subclasificări.
Alte subclasificări propuse sunt:
- SCI cu disfuncție intestinală predominantă
- SCI cu durere predominantă
- SCI cu balonare predominantă
- SCI post-infecțios (PI-SCI)
- SCI indus de alimente
- SCI cauzat de stres
SCI post-infecțios (PI-SCI) este astăzi destul de bine caracterizat. Știm cu certitudine că SCI poate apărea după o diaree severă (gastroenterită) cauzată de bacterii sau virusuri.
> 25% din scaunele de tip 1 sau 2 și <25% din scaunele de tip 6 sau 7. Pacientul raportează faptul că mișcările intestinale anormale sunt asociate cu constipație (scaun de tip 1 sau 2).
> 25% din scaunele de tip 6 sau 7 și <25% din scaunele de tip 1 sau 2.
Pacientul raportează faptul că mișcările intestinale anormale sunt asociate cu diaree (scaun de tip 6 sau 7).
> 25% din scaunele de tip 1 sau 2 și >25% din scaunele de tip 6 sau 7.
Pacientul raportează faptul că mișcările intestinale anormale sunt de obicei asociate atât cu constipație, cât și cu diaree (mai mult de un sfert din mișcările intestinale anormale au fost asociate cu constipație și mai mult de un sfert au fost asociate cu diaree).
Pacienții care îndeplinesc criteriile de diagnostic pentru SCI, dar ale căror obiceiuri intestinale nu pot fi clasificate cu exactitate în una dintre cele 3 grupe de mai sus, ar trebui să fie clasificate ca având SCI neclasificat.
PI-SCI
Un subgrup de pacienți cu SCI are simptome care...
Bristol Stool Form Scale
The Bristol Stool Form Scale was developed in...
DIAGNOSTIC
SCI este o boală cu criterii de diagnostic bine definite și acceptate pe scară largă.
SCI este definit ca o tulburare intestinală funcțională recidivantă prin criterii de diagnostic bazate pe simptome, în absența unor cauze biologice detectabile.
Acestea nu sunt specifice pentru SCI, deoarece astfel de simptome pot fi resimțite ocazional de orice persoană. Pentru a distinge SCI de simptomele intestinale tranzitorii, specialiștii au subliniat natura cronică și recurentă a SCI.
Cele mai recente criterii de diagnosticare a tulburărilor intestinale funcționale, cum ar fi SCI, au fost publicate în 2016 (Roma IV).
Criteriile Roma IV definesc SCI ca fiind:
Dureri abdominale recurente, în medie, cel puțin 1 zi pe săptămână în ultimele 3 luni, asociată cu 2 sau mai multe dintre următoarele criterii:
1. Corelate cu defecarea
2. Asociate cu o modificare a frecvenței scaunelor
3. Asociate cu o modificare a formei (aspectului) scaunului
Criteriile trebuie să fie îndeplinite în ultimele 3 luni, iar debutul simptomelor să fie cu cel puțin 6 luni înainte de diagnostic.
The Rome Foundation
The Rome Foundation is an independent organization (not-for-profit) supporting activities related to the diagnosis and treatment of functional...
CAUZE
Cauza exactă a SCI este necunoscută. Cercetările au sugerat câteva posibile explicații pentru motivele pentru care unii oameni se confruntă cu SCI.
- Cercetările au indicat că microflora (bacteriile din intestin) diferă între persoanele sănătoase și cele cu SCI. Microflora noastră are un rol cheie asupra sănătății, iar modificările bacteriilor intestinale ar putea fi implicate în SCI.
- O creștere excesivă a bacteriilor în intestine a fost, de asemenea, sugerat ca o posibilă cauză.
Citește mai mult...
- Așa cum a fost menționat, gastroenterita – inflamația intestinelor cauzată de bacterii sau virusuri, poate duce la SCI. Cu toate acestea, unii pacienți cu SCI au, de asemenea, un număr crescut de celule ale sistemului imunitar în intestine, chiar și fără gastroenterită anterioară. În cazul sindromului de intestin iritabil pare să existe un răspuns imunitar asociat cel puțin cu durerea și diareea.
- Mușchii netezi din pereții intestinelor deplasează în mod normal alimentele pe care le consumăm prin tractul digestiv. În cazul în care mișcările musculare sunt mai lente sau mai rapide pot apărea simptome asemănătoare cu cele ale SCI – gaze, balonare, diaree, constipație. În SCI ar putea fi implicată disfuncția mușchilor intestinali.
- S-a sugerat, de asemenea, faptul că sistemul nervos enteric (“creierul intestinal”) și modul în care acesta comunică cu creierul nostru sunt implicate în SCI. Funcționarea perturbată a acestui sistem nervos complex ar putea duce la o frecvență mai mare a mișcărilor intestinale la pacienții cu SCI.
CITEȘTE MAI MULT DESPRE SCI
INTOLERANȚĂ ȘI ALERGIE ALIMENTARĂ
SCI are simptome comune cu alte afecțiuni gastrointestinale și poate fi confundat uneori cu o...
IBS triggers
Irritable Bowel Syndrome (IBS) symptoms can be triggered by a variety of factors including for...
Bristol Stool Form Scale
The Bristol Stool Form Scale was developed in 1997 by a hospital in Bristol, United Kingdom,...
Referințe:
Blomquist L Osterberg E, Krakau I, et al. A population study on irritable bowel syndrome and mental health. Scand J Gastroenterol. 2000.
F. Mearin, B. E. Lacy, L. Chang, W. D. Chey, A. J. Lembo, M. Simren, et al. Bowel Disorders. Gastroenterology. 2016.
ICD 10. ICD 10
P. et al. (MARCH 2016) Enck. Supplementary information S1 IBS Nat Rev Dis Primers. Nature Reviews. 2016.
P. Enck, Q. Aziz, G. Barbara, A. D. Farmer, S. Fukudo, E. A. Mayer, et al. Irritable bowel syndrome. Nat Rev Dis Primers. 2016;2:16014.
R. Spiller, Q. Aziz, F. Creed, A. Emmanuel, L. Houghton, P. Hungin, et al. Guidelines on the irritable bowel syndrome: mechanisms and practical management. Gut. 2007;56(12):1770-98.
S. A. Walter, L. Kjellstrom, H. Nyhlin, N. J. Talley and L. Agreus. Assessment of normal bowel habits in the general adult population: the Popcol study. Scand J Gastroenterol. 2010;45(5):556-66.
The Rome Foundation. Appendix A Rome III Diagnostic Criteria for Functional Gastrointestinal Disorders